hundkoja utomhus

Hundkoja – Köpguide till bästa hundkojan 2021

En hundkoja är en skyddande och trygg, och inte minst mysig, plats för hunden. Hundkojor används vanligtvis utomhus, till exempel i trädgården eller på uteplatsen. De är perfekta vid många tillfällen, men kanske inte minst när solen ligger på och hunden vill ha lite skugga och svalka ute i den friska luften.

När du ska köpa den bästa hundkojan, så bör du fundera över storlek, material, taket, isolering, montering och eventuella tillbehör. Just storleken är förstås viktig att fundera över. Storleken anpassas efter hundens storlek, så mät gärna hundens höjd och längd för att vara säker på att storleken blir rätt. 

Vill du bygga hundkoja från grunden, se klippet längst ner på denna sidan!

Hundkoja på vintern isolerad eller för inomhusbruk

De vanligaste materialen på hundkojor är trä och plast. Båda dessa har förstås sina fördelar, och vilken som passar bäst beror på vad ni behöver. En hundkoja i trä har fördelen att den passar för alla temperaturer, den ger svalka på sommaren och den värmer på vintern. Dessutom är hundkojor i trä stadigare, men också tyngre och lite otympligare – de är till exempel inte lika lätta att flytta runt som en i plast.

En hundkoja i plast är enkel att hålla ren, och väger lite. Därmed blir den enkel att flytta runt om man skulle vilja det, och de är ofta väldigt enkla att sätta ihop. Däremot kan de inte ge samma svalka och värme som en hundkoja i trä, utan de kan bli väldigt varma under sommaren och väldigt kalla under vintern.

Det finns isolering till hundkojor som kan vara perfekt om man vill göra hundkojan varmare på vintern. Isoleringen kan vara enklare mattor eller boxliknande, och den tas enkelt bort under sommaren. Även taket kan vara bra att fundera över – spetstak är ofta bekvämare för stora hundar, medan pulpettak ofta passar bättre för mindre.

Hur hundkojan monteras kan variera en del, men det kan vara en fördel med en hundkoja som är enkel att montera – inte minst om man behöver flytta den någon gång. Generellt är hundkojor i plast betydligt enklare att montera än de i trä, men det finns även träkojor som är enkla att montera – och plastkojor som inte är det.

Slutligen så bör man fundera över om man behöver något tillbehör. En uteplats med tak kan till exempel vara skönt under varma sommardagar, då hunden hellre ligger utanför kojan men gärna vill ha skugga. Det finns även hundkojor som man kan montera dörr på. Om man vill ha något speciellt tillbehör är det alltså viktigt att se till så att detta tillbehör finns till den hundkoja man väljer.

Här har vi valt ut några riktigt fina hundkojor i olika storlekar och med olika utformningar. Här finns de bästa hundkojor för alla smaker och behov, och förhoppningsvis kan du hitta den rätta kojan för din hund bland dessa.

Hundkoja med altan

Trixie Natura Lodge med altan

Den här fina hundkojan har en stor fördel – nämligen en altan med tak. Detta gör att hundkojan får flera användningsområden, och att hunden kan välja om den vill ligga ostört inne i kojan eller ligga på altanen och se lite mer, men samtidigt få skugga.

Hundkojan är högkvalitativ och har höga ben som är justerbara, och som skyddar mot markfukt. Den är även väderbeständig och vintersäker, och tillverkad av laserad furu. Taket är belagt med sandad takpapp.

Med denna mysiga och praktiska hundkoja kan hunden vara ute oavsett årstid och väder. Det här är alltså ett bra val för hunden som gillar att vara ute, men samtidigt vill ha skydd från väder och vind – och kanske framför allt från regn och sol.

hundkoja med altan
Budget-alternativ

Spike Special hundkoja

Det här är en mycket prisvärd hundkoja som passar perfekt om du vill ha en praktisk och mysig koja, men inte vill behöva betala allt för mycket för den. Trots det lägre priset så håller denna hundkoja hög kvalitet, och har en liten terrass med tak.

Hundkojan är tillverkad av oljad gran, och har vridbara träfötter som kan justeras och skyddar mot golvkyla och fukt från marken. Även denna hundkoja är väderbeständig och vinterfast, och har tak som är försett med takpapp. Den är även enkel att montera. Det här är alltså en lite billigare hundkoja, men med många fördelar

hundkoja med sadeltak

Sylvan Komfort hundkoja

Även om den här hundkojan saknar uteplats så har den många andra fördelar. Här finns till exempel en separat liten byggnad med extra plats, samt en upphöjd foderplats så att vovven alltid har nära till vatten och matskål.

Den lilla tillbyggnaden, som även den har tak, är väldigt praktisk eftersom den är perfekt för förvaring av till exempel foder eller koppel.

Hundkojan är tillverkad av laserad gran och taket är täckt av kornigt takpapp. En annan smart detalj är att taket går att öppna, vilket är perfekt när du behöver städa eller vädra i kojan.

sylvan hundkoja

Hundkoja i plast

Ferplast Dogvilla plasthundkoja

Om du föredrar plast så kanske denna hundkoja är ett bättre alternativ. Den här hundkojan är smidig, väger inte mycket, är enkel att flytta och enkel att hålla ren. Samtidigt är den tålig och väderbeständig, och fungerar att använda året runt.

Här finns ventilation och dränering, och sidoväggen kan öppnas upp för att skapa mer utrymme. Den här hundkojan är väldigt enkel att montera ihop, plocka isär och flytta runt. Den är alltså ett bra val om du vill ha möjlighet att flytta kojan då och då.

plasthundkoja billigt

Dörrskylt med graverade namn

Ferplast Dogvilla plasthundkoja

När hundkojan är på plats så behövs förstås en personlig dörrskylt också. Den här fina dörrskylten passar perfekt att sätta ovanför öppningen till hundkojan, och du väljer själv vilken text du vill ha.

Skylten är tillverkad i skiffer, den är ljusgrå och sätts upp med repsnöre som ingår och som du själv kan anpassa längden på. Storleken på skylten är 25 x 10 centimeter, och snöret är 65 centimeter.

Den här fina skylten med hundens namn blir pricken över i:et till den nya hundkojan!

dörrskylt hundkoja

Innehållsförteckning

Bygga hundkoja

Är du mer intresserad av att bygga hundkoja? 

Då kan du se detta klippet från TV4 nyhetsmorgon.

2 thoughts on “Hundkoja – Köpguide till bästa hundkojan 2021”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *