hundbur till bil bäst i test

Godkända hundburar för bil Bäst i Test 2023

En hundbur är något som alla hundägare bör investera i. Det åtminstone om du vill ha möjligheten att transportera hunden i bilen på ett säkert och enligt lag godkänt sätt. I Sverige är det dock även lagligt att använda hundbälte för transport i bilen. Men vi skulle utan tveka säga att hundbur är det både säkraste, tryggaste och mest bekväma alternativet för såväl hunden som ägaren. Det vill säga om du själv har en egen bil där buren kan stå.

När hunden sitter i sin bur under färd kommer den inte bara att skyddas mot annat möjligt bagage som finns i bilen, vilket i sig är ett mycket bra krockskydd. Vid en möjlig olycka kommer buren också se till att hunden inte blir en flygande fara för er andra. Du kan också känna dig trygg med att hunden inte kan gå runt i bilen, utan istället ligger skönt där bak.

Hitta den bästa hundburen för din hund och din bil

Idag finns det mängder av valmöjligheter när det kommer till vilken hundbur man ska köpa. Det finns en uppsjö av burar av olika modeller, olika storlekar, olika designs och olika pris. Vilken som är den bästa hundburen för just dig och din hund kan bero på olika saker. Nedan listar vi några av de hundburar som anses vara bäst på marknaden i olika kategorier!

Olika modeller av hundburar – godkända alternativ

Oavsett vad du har för hund och bil, samt oavsett vad du har för behov och önskemål när det kommer till hundbur till bilen kommer du utan tvekan hitta en modell som matchar det du söker. Idag finns det så otroligt många olika modeller att alla hundägare kan hitta något som passar.

Samtidigt kan alla dessa valmöjligheter bidra till att valet av hundbur kan kännas rätt komplicerat. Vilken av alla modeller passar egentligen bäst för mig? Hur vet jag vilken bur jag ska välja? Vad är viktigt att tänka på? För att underlätta för dig i valet, och för att ge dig en något tydligare bild av vad just du söker, har vi listat olika hundbur bäst i test här nedan.

Hundbur bäst i test – den bästa hundburen

1. MIM Safe care2 hundbur

Ett annat alternativ av enklare, billigare och mer nätt hundbur är MIM safe Care 2 hundbur. Här får du samma säkerhet och praktiska funktioner som i övriga MIMsafe hundburar, bara med skillnaden att denna är gjord i en extra kompakt design anpassad för mindre hundar. Perfekt om du inte vill att buren ska ta upp så mycket plats.

MIM Safe Care 2 hundbur

Tack vare dess konstruktion kan den smidigt monteras med säkerhetsbältet i bilens fram- eller baksäte, samtidigt som den med dess genomgående krockskydd ser till att hunden är säker i alla lägen. Buren har dubbla dörrar, ett praktisk bärhandtag, samt integrerad temperaturmätare.


2. Mim Variocage enkel eller dubbel

Det är väldigt många som anser att just MIM variocage är den absolut bästa hundburen på marknaden, och det kan vi nog hålla med om. Det inte minst då dess nivå av säkerhet är så otroligt hög, samtidigt som den är bekväm och rymlig för hunden såväl som praktisk för ägaren.

Du får med andra ord en riktigt bra och kvalitativ bur till ett bra pris i en funktionell design. Den finns i både som MIM variocage enkel och MIM variocage dubbel – perfekt för större hundar eller om du har fler än en hund.

MIM Variocage single
mim variocage double
MIM Variocage double

Burens höga säkerhetsnivå beror främst på att den har en inbyggd defoformationszon. Det innebär att buren kommer uppta så mycket av kraften som det bara går vid möjlig krock eller olycka. Det innebär inte bara ökad säkerhet för hunden utan även ökad säkerhet för övriga passagerare. Buren är också svensktillverkad, fri från skrammel, och har justerbart djup.


3. Artfex hundbur

Ett annat mycket populärt alternativ av hundbur till bilen är Artfex hundbur. Denna är något nättare, enklare och mer ”öppen” än vad exempelvis MIM variocage är. Trots det är den fortfarande väldigt säker och trygg för samtliga som färdas i bilen. Godkänd enligt krocktest, och har även vunnit Teknikens Världs bilburstest.

Artfex hundbur

Vi gillar också att även denna bur är svensktillverkad och skrammelfri, samt att dess lucka (som också är låsbar) är försedd med en gasdämpare som gör att luckan automatiskt öppnas uppåt. Där håller sig luckan på plats tills det att du vill stänga buren. Det finns en nödlucka på baksidan för ökad trygghet. Riktigt bra och prisvärt alternativ av hundbur till bilen.


4. 4pets Ecoline hundbur

Vill du investera i en bra och välfungerande hundbur till ett rimligt pris kan vi tipsa dig om att kolla in 4pets ecoline hundbur. Trots dess lite lägre prisklass och enklare utformning är denna bur krocktestad (av Technischer Überwachungsverein, som kan liknas vid SP Sveriges tekniska forskningsinstitut och mycket säker, och självklart skrammelfri. Buren har smarta funktioner som underlättar användning och hantering. Luckan öppnar du åt sidan, smidigt och enkelt.

Hundbur 4pets Ecoline 2
Hundbur 4pets Ecoline 2

5. Dogman aluminiumbur

I denna guide för hundbur bäst i test skulle vi även vilja rekommendera aluminiumburen från Dogman, det inte minst om du vill köpa en lite billigare hundbur. Det är en hundbur tillverkad av aluminium, som därmed är rätt lättviktig och nätt i sin konstruktion samtidigt som den känns rejäl och hållbar.

Dogman aluminumbur

Denna bur må ha en enklare konstruktion och är kanske inte det snyggaste alternativet. Men å andra sidan är den ännu lite billigare än de alternativ vi listat ovan, och ger dig ändå mycket av det man vill ha i en hundbur. Den är också skrammelfri och kommer med tillbehör som spännband och koppelkrok. Smidig lucka och dörr, dock utan lås.


6. Trekker hundbur

Här har vi en lättviktig, lätthanterlig och praktisk hundbur som tack vare dess konstruktion i aluminium är otroligt behändig att hantera. Trots detta är hundburen både säker och trygg för såväl hund som för övriga bilpassagerare. Den är stor och rymlig, skrammelfri, monteras stadigt och är smidig att rengöra både i och utanpå. Bra bur till bra pris.

Trekker hundbur

På svenska Amazon hittar du många andra och lite mer originella alternativ av hundburar och till en lägra kostnad ibland. Följ denna länken för att se vad Amazon SE erbjuder!

Vanliga frågor och svar om hundbur

Vilken hundbur ska man välja?

Att välja hundbur är inte alltid helt enkelt, det inte minst med tanke på alla de olika valmöjligheter som finns att tillgå på marknaden idag bland annat när det kommer till storlekar, konstruktion och utformning. När det kommer till att välja hundbur finns det dock vissa aspekter som är viktigare att tänka på än andra.

Storlek

Först och främst bör hundburen vara tillräckligt stor för din hund, men även vara av en storlek som passar i din bil. Buren måste ju helt enkelt få plats, annars går det inte. Här gäller det alltså att du såväl vid val av bil som vid val av hund tänkte igenom så att detta kan gå ihop sig.

Jordbruksverket har en rekommendation på att hundburens längd bör vara 1,1 x hundens längd och 2,5 x hundens bröstbredd. Du bör även se till att burens höjd är hundens höjd över hjässan då hunden står i normal ställning. Har du fler än en hund bör du ha en dubbelbur av rätt mått.

Krocktestad

En annan aspekt du bör väga in vid köp av bilbur för hund är om den är krocktestad eller inte. De flesta bilburar krocktestas idag, men inte alla. Så se till att göra din research inför valet så att du kan känna dig trygg med vetskapen om att din hund såväl som ni andra i bilen sitter säkert vid möjlig olycka. Den bör också vara godkänd enligt de regleringar som finns.

Lucka på baksidan av buren

Det är även klokt att välja en hundbur som kommer med en inbyggd så kallad evakueringslucka, det vill säga en till lucka som går att öppna på baksidan av buren. På så sätt kan ni ha möjlighet att få ut hunden från buren även om ni av någon anledning inte kan öppna bakluckan eller få upp buren framifrån.

Ljudnivå

Sist men inte minst kan det vara bra att välja en hundbur som inte låter eller skramlar när ni kör bilen. Det dels för hundens skull, men framförallt för er egen skull för att buren inte ska bli ett störningsmoment. Burarna som säljs till högre pris och därmed håller högre kvalité brukar dock sällan ens ha en tendens att låta, vilket enligt oss kan vara värt de extra pengarna.

Måste en hundbur vara krocktestad?

En hundbur måste inte vara krocktestad enligt lag. Däremot skulle vi av flera olika anledningar vilja råda dig till att investera i just en krocktestad hundbur – säkerhetsnivån hos en sådan bur kontra hos en icke krocktestad bilbur är otroligt mycket större. Priset är ofta lite högre, men det är det absolut värt i förhållande till vad det innebär.

Det bidrar i sig inte bara till att du kan känna dig trygg med att hunden sitter på ett säkert sätt där bak. Utan det bidrar även till att ni övriga resenärer i bilen kan känna att ni är säkra vid möjlig olycka. Är buren krocktestad är det också ett tecken på att företaget är engagerade i det dom sysslar med, samt ett tecken på att den är godkänd.

Mimsafe, flexxy hundburar och Artfex är exempel på krocktestade hundburar. 4Pets ecoline är krocktestad i Tyskland.

Hur stor ska en hundbur vara?

En hundbur ska vara tillräckligt stor för att din hund ska kunna röra sig i den, sitta i den och vila i den på ett behagligt sätt. Men vad räknas då som tillräckligt stor mer specifikt? Jo, enligt Jordbruksverket ska en hundbur vara följande:

  • längd: 1,1 x hundens längd. (ex en hund som är 70cm lång – buren ska då vara minsta 77cm lång).
  • bredd: 2,5 x hundens bröstbredd. (ex en hund med en bröstbredd på 25cm – buren ska då vara minst 62,5cm bred).
  • höjd: mät över hundens hjässa när hunden står i normal ställning. Burens höjd ska då vara högre än huvudets position.

Hur transportera flera hundar i bilen?

Om du vill transportera fler än en hund i bilen samtidigt rekommenderas att du investerar i en dubbelbur. Då kan hundarna sitta på ett säkert, bekvämt och tryggt sätt utan att de behöver trängas eller riskera skador.

Värt att nämna är dock att du vid val av dubbelbur måste tänka på att utgå från den största hundens mått. Detta inte minst om du har en eller flera riktigt stora hundar som tar mer plats än de andra hundarna som ska sitta i buren.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *