flexikoppel

Flexikoppel bäst i test

Flexikoppel – En modern klassiker i hundvärlden

Att njuta av vårsolen och lyssna på poddar medan hunden springer runt, markerar träd och jagar fjärilar: få hundägare skulle kunna föreställa sig livet utan ett flexikoppel.  Att vara tvungen att följa med in i buskar och hoppa som en galning kors och tvärs bara för att hinna ikapp sin energiska hund är otänkbart.

I denna artikel kommer vi prata om det omtyckta flexikopplet och dess fördelar. Vi kommer också ta upp några risker förknippade med flexikopplet. I Sverige är reglerar lagar att koppel måste användas. Se mer här!

Hur fungerar ett flexikoppel?

Ett flexikoppel är ett populärt och modernt alternativ till det traditionella fasta kopplet. Det kommer i en del variationer, storlekar, färger och utföranden, t.ex. som rep- och bandkoppel. 

Principen med flexikopplet är att linan är rullad in i handgreppet och därmed automatiskt indragbar. Den justerbara koppellängden möjliggör för hunden att springa fritt medan hundägaren sätter avståndsgränsen genom att låsa in linan på plats med en knapp.

flexikoppel stor hund

Flexikoppel bäst i test

Här presenterar vi de bästa flexikopplen. Har du tips om någon som vi inte nämner, som du tycker borde vara med, så får du gärna höra av dig till oss.

Flexi Neon

flexi classic band neon för medelstora och stora hundar

Flexikoppel 5 meter med snabbstoppande bromssystem. Flexikopplet ligger stadigt i handen. Reflekterande sidor gör att ni syns i mörker. Används till hundar som väger upp till 50 kg. Denna finns även till ett lägre pris om du vill ha 3 meter.


SE PRIS hos granngården


SE PRIS hos Vetzoo


SE PRIS hos Petster


SE PRIS hos Zooplus

Flexi Giant

flexi giant band 10 meter flexikoppel

Mycket bra flexikoppel till stora hundar med ett mjukt och skönt grepp, kromad karbinhake. Bandlängden är på 10 meter. Flexikopplet finns även i längden 8 meter. Flexi Giant L passar hundar upp till 50 kg.


SE PRIS hos granngården


SE PRIS hos Vetzoo


SE PRIS hos Petster


SE PRIS hos Zooplus


SE PRIS hos Animail

Flexi New Classic

flexi new classic lina röd
flexi new classic lina rosa

Flexikoppel Flexi new Classic har ett snabbstoppande bromssystem och en kromad karbinhake. Kopplet finns som xs small, small, medium och large, vilka passar både till hundar och katter. Flexikopplet ligger bra i handen för säkra promenader. Finns i en mängd olika färger och replängder på 3 meter, 5 meter eller 8 meter.

flexi classic svart

SE PRIS hos granngården


SE PRIS hos Vetzoo


SE PRIS hos Petster


SE PRIS hos Zooplus


SE PRIS hos Animail

Black Goatskin läder

För den kräsne som vill ha handtillverkad lyx från Tyskland, så rekommenderar vi Black Goatskin Leather:

Exklusivt flexikoppel med läderöverdrag i getskinn. Tvåfärgat nylonband med skinndetaljer, bromssystem som du reglerar smidigt med tummen. Kromad metallkrok. Längden är på 5 meter och passar till hundar upp till 25kg.

black goat skin leather flexikoppel

SE PRIS hos Doggie

Handtillverkad lyx från Tyskland

Finns även Glam Pink Wings och Glam White Wings.

För dig som enbart vill ha det bästa så är Flexi Glam det bästa valet, finns både i rosa och vitt. Utsmyckat med gnistrande Swarovskistenar med högblank polerad yta, färgat band med skinn. Flexikopplet har samma smidiga bromssystem som du reglerar med tummen. Längden på kopplet är 3 meter och passar till hundar upp till 12kg.

 

glam pink wings flexikoppel

SE PRIS hos Doggie

Många av flexikopplen ovan och många fler hittar ni hos Dogman där ni kan jämföra pris med knapparna ovanför. Här finner ni flexikoppel för stora, mellanstora och små hundar.

Denna länk tar er direkt till Dogmans flexikoppel!

dogman flexi

Flexikoppel Duo

Koppla på detta snabbfäste till flexikopplet om du har fler hundar. 

flexikoppel duo


SE PRIS hos Vetzoo

Vilka hundar lämpar sig flexikopplet till?

På marknaden finns det alla möjliga utföranden av flexikopplet anpassade till olika hundstorlekar och hundraser. Rent generellt kan flexikopplet vara en bra idé för alla hundar – med några undantag.

I nästan alla tänkbara fall går det bra att använda ett flexikoppel ute i naturen och på platser där hunden kan springa ostört av föremål, bilar eller människor.

Det viktiga att tänka på ifall man vill skaffa ett flexikoppel är hundens personlighet, uppnådd träningsnivå och beteende när det gäller människor. Har man en livlig, energisk hund som inte brukar lyda särskilt mycket samtidigt som man bor mitt i staden så ska man kanske överväga att skaffa sig ett fast koppel istället för att få mer kontroll.

Fördelar med en flexikoppel

Friheten av både hunden och hundägaren är helt klart den största fördelen med att använda flexikopplet. 

Flexikoppel låter hunden springa runt och utforska omgivningen mer fritt än ett fast koppel, utan att hundägaren också blir tvungen att springa runt. Hunden kan säkert följa sin nyfikenhet utan att gå vilse eller hamna i situationer den inte själv skulle kunna klara.

Finns det några nackdelar med flexikoppel?

Ja! Vissa hundägare och hundtränare tycker inte om att använda flexikopplet och hävdar att det är både farligt för hunden och olämpligt när det gäller hundträning. 

Var även noga med att välja rätt flexikoppel för din hund, då det står vikt som en egenskap till varje flexikoppel. Det finns flexikoppel till stora, medelstora och små hundar, kontrollera specifikationen noggrant innan köp. Tänk även på att alltid ha en bra försäkring som exempelvis Manypets hundförsäkring! Eller kolla in Moderna hundförsäkring här!

Nackskador

Om hunden drar i flexikopplet alldeles för mycket så kan den lätt få skador i nacken. Samma sak kan hända om hundägaren trycker på knappen för att fästa linan i plats medan hunden springer eller drar i kopplet. Flexikopplet brukar därför inte rekommenderas till livliga, otränade hundar.

Bilar och distraktioner

Inte heller är det läge att använda flexikopplet nära bilvägar då det är väldigt svårt att rulla in linan för att dra hunden tillbaka från vägen när en bil närmar sig. Vet man dessutom att man har en aggressiv eller alltför människokär hund borde man överväga att byta flexikopplet till ett fast koppel i parker, nära skolor och på stan.

Träning

Enligt många hundtränare lämpar sig inte flexikopplet till hundar som ska specialtränas eller inte har tränats än. Genom att hunden kan dra i flexikopplet så kan den lära sig göra som den vill i olika sammanhang istället för att lyda tränaren eller hussen. Det kan leda till ett oförutsägbart beteende på lång sikt.

Tips på fler bästa rekommendationer? Se bästa tuggben och bästa hundkoja

Innehållsförteckning

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.