campa med hunden

Campa med hunden

Att campa med hunden kan vara helt fantastiskt, men det är sällan fullt så enkelt som man kan föreställa sig. Det är inte bara att rota fram tältet och ge sig ut, utan det krävs en del förberedelser och planering. Först och främst måste man bestämma hur och vart man ska campa. Ska man vandra så gäller det att packa rätt så att man får med sig det viktigaste, utan att packningen blir allt för tung. Här kommer vi att gå igenom allt man behöver tänka på, och packa med, när man ska campa med hund.

Planering och förberedelser

Exakt vad som behöver planeras och förberedas beror förstås på många olika saker – din hund, hur ni ska campa, om ni ska vandra, vart ni campar och så vidare. Med det sagt kanske inte allt detta är aktuellt för just eran campingtur, men det här är i alla fall några saker som kan vara bra att tänka på.

Campingplats eller inte?

Det finns framför allt två sätt att campa på – på campingplatser eller ute i det fria. Om du väljer camping så behöver du först kolla om campingplatsen tillåter djur, och det kan vara bra att boka i förväg. Det finns även campingar som passar extra bra för hundar – med agilitybana, rastgård, hundbad, duschrum för hundar, lämpliga promenadstråk och liknande. En del campingar har även kurser för hundar eller hundevenemang.

Tälta i naturen?

Om ni ska tälta i naturen bör du tänka på att det råder koppelkrav under perioden 1 mars till 20 augusti. Det innebär helt enkelt att hundar inte får springa lösa i naturen under denna period. Detta för att skydda till exempel häckande fåglar, däggdjur med ungar och så vidare. Ska du besöka en nationalpark eller naturreservat så bör du även ta reda på vad som gäller just där.

Ska ni vandra med hunden?

Tänk på att terrängen i skogen är mer krävande än plana underlag, så ta det lugnt om ni är nybörjare. 5 – 15 km är ofta lagom att vandra under en dag, men anpassa vandringen efter hundens ålder och hälsa. Kom också ihåg att ta pauser regelbundet, och tänk på att hunden behöver dricka extra mycket under aktiviteter som vandring – speciellt om det är varmt.

När det gäller vandring är det viktigt att packa rätt. Det är förstås viktigt att få med allting som behövs, men samtidigt vill man inte att packningen ska bli allt för tung. Gör en packlista och se till att få med allting som verkligen behövs, och räkna ut hur mycket som behövs av till exempel kläder och mat. Packa bara det allra nödvändigaste, men ta gärna lite extra vatten och mat för att inte riskera att bli utan sådana livsnödvändigheter.

Se över din hundförsäkring! Vi rekommenderar följande:

manypets hundförsäkring

  • Sveriges högsta ersättning
  • Inga rasbegränsningar
  • Hundförsäkring utan fast självrisk
  • Unika tillägg, för detaljer klicka på bild ovan eller se vår recension nedan.


SE VÅR RECENSION

moderna hundförsäkring

  • Samarbete med FirstVet
  • Topprankad av oberoende Konsumenternas försäkringsbyrå
  • Fina rabatter, extra 25% rabatt om din hund är valp under 6 månader


SE PRIS & DETALJER

Se över vaccinationerna

Det kan också vara bra att kontrollera vaccinationer, det vill säga om det är dags för nya vaccinationer och i så fall vaccinera hunden innan ni ger er i väg. Ta gärna med vaccinationskort ifall det behöver uppvisas någonstans.

Hur är det med koppel?

Håll hunden kopplad även när ni kommer fram till campingen eller platsen där ni ska slå upp tältet, framför allt i början. Även en väldresserad hund kan bli nyfiken och vandra i väg för att upptäcka något, och i skogen försvinner hunden snabbt om du kollar bort. På en camping kan det i stället innebära att hunden gör besök hos grillande grannar och liknande. Om du sätter fast kopplet i ett träd eller liknande kan hunden upptäcka lite, utan att du behöver oroa dig. På en campingplats kan det också vara en bra idé att så fort som möjligt ta en promenad med hunden. Se våra rekommenderade koppel här!

Är det första gången ni tältar?

Testa i så fall gärna att tälta på hemmaplan, eller så nära hemmet som möjligt först. Det är nämligen omöjligt att på förhand veta vad hunden kommer tycka om campingturen och hur den kommer att uppträda.

Vart ska hunden sova?

I tältet, utanför tältet, i ett eget hundtält? Oavsett vart hunden ska sova så bör du se till att det finns en bekväm plats, med till exempel liggunderlag och yllefilt så att hunden kan hålla värmen. En tarp kan vara en bra idé om du inte vill ha hunden i tältet, då skyddas hunden från regn. Tarp är ett vind- och vattenskyddande tygstycke.

tarp med mycket utrymme
tarp med mycket utrymme

Är du väldigt äventyrlig kan du strunta i tältet och själv sova under tarp också.

Antispill skål till hunden 

Antispill-skål kan vara en bra idé om du vill ha en vattenskål inne i tältet, ifall hunden blir törstig under natten till exempel. Annars kan matskål och vattenskål stå utanför.

antispillskål hund


SE PRIS hos Petster

Detta kan vara bra att ta med när du reser och ska campa med hunden

Tarp, hundtält eller liknande om hunden inte ska sova i tältet.

– Liggunderlag, yllefilt, eller annat som hunden kan sova på. Det finns även sovsäckar för hundar.

Mycket omtyckt portabel hundbädd som är perfekt för resor

portabel hundbädd

SE PRIS hos Petster

Sovsäck till hunden

sovsäck till hunden

SE PRIS hos Petster

– Hundskor. Om ni ska vandra, och terrängen är stenig eller grusig kan hundskor vara bra för att skydda tassarna. Låt hunden träna på att gå med skorna innan. Se Petsters hela utbud av hundskor här!

– Matskål och vattenskål.

– Vatten, om ni ska vandra eller åka långt. Se till att ta med tillräckligt med vatten till er båda.

– Mat. Vid vandring kan hunden behöva lite extra mat.

– Eventuellt leksaker, och kanske godis.

– Första hjälpen kit för både dig själv och hunden.

Första hjälpen kit till jyckenSE PRIS hos Petster

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *