flexikoppel

Flexikoppel bäst i test

Flexikoppel – En modern klassiker i hundvärlden

Att njuta av vårsolen och lyssna på poddar medan hunden springer runt, markerar träd och jagar fjärilar: få hundägare skulle kunna föreställa sig livet utan ett flexikoppel.  Att vara tvungen att följa med in i buskar och hoppa som en galning kors och tvärs bara för att hinna ikapp sin energiska hund är otänkbart.

I denna artikel kommer vi prata om det omtyckta flexikopplet och dess fördelar. Vi kommer också ta upp några risker förknippade med flexikopplet.

Hur fungerar ett flexikoppel?

Ett flexikoppel är ett populärt och modernt alternativ till det traditionella fasta kopplet. Det kommer i en del variationer, storlekar, färger och utföranden, t.ex. som rep- och bandkoppel. Principen med flexikopplet är att linan är rullad in i handgreppet och därmed automatiskt indragbar. Den justerbara koppellängden möjliggör för hunden att springa fritt medan hundägaren sätter avståndsgränsen genom att låsa in linan på plats med en knapp.

flexikoppel

Vilka hundar lämpar sig flexikopplet till?

På marknaden finns det alla möjliga utföranden av flexikopplet anpassade till olika hundstorlekar och hundraser. Rent generellt kan flexikopplet vara en bra idé för alla hundar – med några undantag.

I nästa alla tänkbara fall går det bra att använda ett flexikoppel ute i naturen och på platser där hunden kan springa ostört av föremål, bilar eller människor.

Det viktiga att tänka på ifall man vill skaffa ett flexikoppel är hundens personlighet, uppnådd träningsnivå och beteende när det gäller människor. Har man en livlig, energisk hund som inte brukar lyda särskilt mycket samtidigt som man bor mitt i staden så ska man kanske överväga att skaffa sig ett fast koppel istället för att få mer kontroll.

Fördelar med en flexikoppel

Friheten av både hunden och hundägaren är helt klart den största fördelen med att använda flexikopplet. Det låter hunden springa runt och utforska omgivningen mer fritt än ett fast koppel gör utan att hundägaren också blir tvungen att springa runt. Hunden kan säkert följa sin nyfikenhet utan att kunna gå vilse eller hamna i situationer den inte skulle kunna klara av själv.

Finns det några nackdelar med flexikoppel?

Ja! Vissa hundägare och hundtränare tycker inte om att använda flexikopplet och hävdar att det är både farligt för hunden och olämpligt när det gäller hundträning.

Nackskador

Om hunden drar i flexikopplet alldeles för mycket så kan den lätt få skador i nacken. Samma sak kan hända om hundägaren trycker på knappen för att fästa linan i plats medan hunden springer eller drar i kopplet. Flexikopplet brukar därför inte rekommenderas till livliga, otränade hundar.

Bilar och distraktioner

Inte heller är det läge att använda flexikopplet nära bilvägar då det är väldigt svårt att rulla in linan för att dra hunden tillbaka från vägen när en bil närmar sig. Vet man dessutom att man har en aggressiv eller alltför människokär hund borde man överväga att byta flexikopplet till ett fast koppel i parker, nära skolor och på stan.

Träning

Enligt många hundtränare lämpar sig inte flexikopplet till hundar som ska specialtränas eller inte har tränats än. Genom att hunden kan dra i flexikopplet så kan den lära sig göra som den vill i olika sammanhang istället för att lyda tränaren eller hussen. Det kan leda till ett oförutsägbart beteende på lång sikt.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *